Agile projectmanagement

Agile projectmanagement model



Agile projectmanagement is een bewezen aanpak wat gebruikt door succesvolle bedrijven en gewaardeerd wordt door hun klanten om veranderingen die duurzaamheid leveren te bewerkstelligen.

Agile projectmanagement boeken

Bedrijven moeten snel kunnen inspelen op veranderende behoeften (of het verspillen middelen het doen van de verkeerde dingen). We hebben de mogelijkheid om op veranderingen te anticiperen, zodat we strategieën kunnen ontwikkelen om producten en diensten opnieuw uit te lijnen in de tijd. Dit is wat wordt bedoeld met ‘agility’, dat komt van ‘Agere’, het Latijnse woord voor ’to do’ en: het vermogen om te bewegen en te veranderen richting en positie van het lichaam (organisatie) snel en effectief, terwijl je de zaken onder controle hebt.

Agile Project Management is een praktische aanpak die ons kan helpen met verandering door consistent en effectief te zijn. Het bevat alle gezond verstand ideeën uit een reeks van projectmanagement methoden die zijn ontwikkeld gedurende vele jaren.

Door samen te werken met belanghebbenden kunnen we begrijpen wat er nodig is, en vervolgens kunnen we plannen en maken veranderingen die ons in staat stellen aan te passen aan nieuwe situaties. Agile Project Management gaat over ‘lean thinking’ en het optimaal gebruik maken van beperkte middelen, maar ook affectieve coaching en begeleiding voor een succesvolle, hoog presterende, zelf gestuurd team op te bouwen. Opmerkelijke ‘kampioenen’ van Agile Project Management zijn onder andere Google en Microsoft.

De Agile aanpak heeft zijn wortels in computer software-ontwikkeling, waar de mensen vonden dat de eisen te snel aan het veranderen waren voor de conventionele methoden om bij te blijven. Een nieuwe manier van werken, Rapid Application Development (RAD) is ontwikkeld om hiermee om te gaan. Het gevolg is dat deze verandering geleidelijk opgebouwd in een reeks van technieken en controles op het beheer in staat kan stellen de levering twee keer zo snel uit te voeren (voor de helft van de kosten met minder fouten).


Agile Project Management voor niet-IT-projecten

Hoewel het zeer technische fundamenten, kunnen de meeste van de beginselen gemakkelijk worden overgedragen aan niet-IT-projecten. Ze zijn ook ideaal voor het beheren van veranderingen waar sprake is van een tekort aan projectmanagement capaciteit en een afdelings overschrijdende aanpak nodig is.

Agile Project Management is:

  • Evolutionair – aanpassing en anticiperen op interne en externe gebeurtenissen
  • Modulair – met schaalbare componenten aan de behoeften van de belanghebbenden te voldoen
  • Tijd – verdeel het werk in korte ’tijd blokken’ en parallelle werkcycli met goede feedback loops en vooruitgang controles
  • Eenvoudig – als het project zich ontwikkelt wordt aangenomen dat de minst kostende oplossingen de beste zijn, tenzij een dwingend argument kan worden gemaakt waarom een duurdere oplossing moet worden geprobeerd.
  • Verwachte veranderingen – eisen zullen veranderen in de tijd – en betrokkenen bij het project kunnen veranderen naarmate het project vordert
  • Op basis van snelle feedback – de tijd tussen een actie en de feedback wordt geminimaliseerd door zeer nauw samen te werken  met stakeholders om eisen te begrijpen, te analyseren en een actieplan te maken wat de mogelijkheden geeft door feedback te ontwikkelen.

De functies die een project ‘Agile’ te maken zijn onder andere:

  • Voldoen aan belanghebbenden door middel van vroege en continue afgifte van resultaten.
  • Verwelkoming veranderende eisen Projectteams en belanghebbenden nauw samen te werken Het delen van informatie naar en binnen het Project Team is face-to-face.
  • Ervan uitgaande dat de eenvoudigste oplossing is het beste. Het projectteam dient na te denken over hoe ze effectiever en het aanpassen hiervan op regelmatige tijdstippen.

Nauwkeurig te anticiperen op veranderingen

De Agile aanpak is niet een snelle manier om dingen te doen, de nadruk wordt gelegd op een aantal specifieke dingen die we moeten doen om Agile projecten slagen, zoals het nauwkeurig anticiperen op verandering. We hebben allemaal vaardigheden en capaciteiten in het anticiperen op verandering, maar het is belangrijk om tijd te maken om echt te luisteren naar belanghebbenden. Kijkend naar klachten kan een goed uitgangspunt zijn, maar het is de moeite waard om belanghebbenden focusgroepen op te zetten om te kijken naar bepaalde gebieden van het project en om het inzicht in wat mogelijk te verbeteren  is met de beschikbare middelen .

Agile projectmanagement boeken

 


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.